Logo
Home Zwemmers Diploma eisen


Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ
Diploma eisen

Sinds oktober 1998 gaat iedereen die leert zwemmen in opleiding voor het Zwem-ABC. Wie alle drie diploma's (A, B en C) bezit krijgt het predikaat Zwemveilig.

Eisen Zwemdiploma A

Gekleed

1 Met voetsprong te water, 15 seconden watertrappen, 12,5 meter schoolslag, onder een lijn door met een halve draai om de lengte-as en 12,5 meter engelvoudige rugslag, afronden met uit het water klimmen.     

In badkleding

2 Van de kant te water gaan met een sprong, direct gevolgd door onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de (start-)kant bevindt.
3 50 meter schoolslag
4 50 meter rugslag
5 In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 5 seconden drijven op de borst.
6 In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna 10 seconden drijven op de rug.
7 In het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter borstcrawl.
8 In het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter rugcrawl.
9 Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 60 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin 2 keer, al watertrappend een hele draai om de lengte-as gemaakt wordt.

Eisen Zwemdiploma B

Gekleed

1 Met voetsprong te water, halve draai om lengte-as, 30 seconden watertrappen, 25 meter schoolslag, onder vlot door zwemmen, hele draai om lengte-as, 25 meter enkelvoudige rugslag, uit het water klimmen.

In badkleding

2 Met een kopsprong te water, onder water oriŽnteren, 6 meter onder water zwemmen, door gat in zeil.
3 75 meter schoolslag waarbij 1 x voetwaarts naar bodem zakken.
4 75 meter rugslag
5 In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 10 seconden drijven op de borst.
6 In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna 15 seconden drijven op de rug.
7 In het water afzetten van de wand, aansluitend 10 meter borstcrawl.
8 In het water afzetten van de wand, aansluitend 10 meter rugcrawl.
9 30 seconden watertrappen met armen en benen en 30 seconden met de benen.

Eisen Zwemdiploma C

Gekleed

1 Met rol voorover te water, 30 seconden watertrappen en 30 seconden drijven, 50 meter schoolslag onder vlot door zwemmen en over vlot heen klimmen, 50 meter enkelvoudige rugslag, uit het water klimmen.

In badkleding

2 Met kopsprong te water, onder water oriŽnteren, 9 meter onder water zwemmen, door gat in zeil
3 100 meter schoolslag waarbij 1 x koprol voorover en 1 x hoofdwaarts naar bodem duiken.
4 100 meter enkelvoudige rugslag,
5 Van de kant te water gaan met een kopsprong (een startsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 10 seconden drijven op de borst.
6 In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna 20 seconden drijven op de rug, gevolgd door 5 meter hoofdwaarts voortbewegen op de rug met gebruik van armen.
7 In het water afzetten van de wand, aansluitend 15 meter borstcrawl.
8 In het water afzetten van de wand, aansluitend 15 meter rugcrawl.
9 Hurksprong te water en 30 seconden watertrappen met armen en benen en verplaatsen, 30 seconden verticaal drijven met gebruik van armen.